Χρήσιμες Πληροφορίες

Επιλογή Τρέιλερ

Επιλέξτε το κατάλληλο τρέιλερ για το σκάφος σας. Περισσότερες φθορές μπορούν να προκληθούν σε ένα σκάφος κατά την μεταφορά του προς την θάλασσα λόγω των καταπονήσεων, παρά κατά την συνήθη χρήση του στο νερό. Οι συχνές αναπηδήσεις στον δρόμο φθείρουν τόσο την καρίνα του σκάφους όσο και το σημείο στήριξης του κινητήρα. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που όλα τα τρέιλερ ELXIS διαθέτουν ανεξάρτητη ανάρτηση με ελικοειδή ελατήρια και αμορτισέρ για ελαχιστοποίηση των κραδασμών.

 

Όταν το σκάφος που τοποθετείται επάνω στο τρέιλερ ξεπερνάει το μέγιστο φορτίο που ορίζει ο κατασκευαστής, τότε είναι θέμα χρόνου να προκληθούν φθορές τόσο στο σκάφος όσο και στο τρέιλερ. Η μεταφορική ικανότητα του τρέιλερ πρέπει πάντα να ξεπερνάει τον συνδυασμό βάρους του σκάφους, κινητήρα, καυσίμων, νερού και λοιπού εξοπλισμού.

 

Πρόσδεση

Η σωστή πρόσδεση του σκάφους με ιμάντες ασφαλείας ελαχιστοποιεί τις αναπηδήσεις και κατά συνέπεια την πιθανότητα μετατόπισης φορτίου. Για να θεωρείται η πρόσδεση επαρκής, πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον δύο ιμάντες οι οποίοι ασφαλίζουν την πλώρη ( για να αποφευχθεί πιθανή μετακίνηση του σκάφους προς το αυτοκίνητο ύστερα από απότομη επιβράδυνση) και την πρύμνη  ( για να αποφευχθεί πιθανή μετακίνηση του σκάφους προς τα πίσω σε περίπτωση βλάβης του εργάτη ).

 

Ρυθμίσεις

Η σωστή ρύθμιση των σημείων στήριξης του σκάφους διευκολύνει την ανέλκυση και την καθέλκυση του σκάφους. Αυτό συμβαίνει με την τοποθέτησή τους σε σημείο κατάλληλο σε σχέση με τα παρατροπίδια

Η ανάρτηση του τρέιλερ πρέπει να τοποθετείται σε σημείο τέτοιο ώστε:

-Το φορτίο στην μπίλια του κοτσαδόρου να μην ξεπερνάει σε καμία περίπτωση το μέγιστο που ορίζει ο κατασκευαστής του. Το μεγάλο βάρος στον κοτσαδόρο έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της πρόσφυσης των εμπρός τροχών του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια, τη δυσκολία χειρισμού στις στροφές και τη μειωμένη ικανότητα επιβράδυνσης.

-Το μικρό ή/και το αρνητικό βάρος στον κοτσαδόρο μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αστάθεια του τρέιλερ στην ρυμούλκηση με απότομες και ανεξέλεγκτες μετακινήσεις δεξιά και αριστερά (ψάρεμα )

 

Βασικά σημεία ελέγχου πριν το ταξίδι

-Η χούφτα ασφαλίζει

-Τα φανάρια λειτουργούν

-Η πρόσδεση είναι ασφαλής και επαρκής

-Πίεση ελαστικών είναι κατάλληλη

-Έλεγχος τροχών για πιθανό θόρυβο ή «τζόγο»

-Ο βοηθητικός τροχός λειτουργεί και είναι ασφαλισμένος μακριά από το έδαφος

-Ο εφεδρικός τροχός είναι κατάλληλος για χρήση

 

 

Στην Γλίστρα

Επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη  φόρμουλα για επιτυχημένες ανελκύσεις και καθελκύσεις καθώς οι συνθήκες διαφοροποιούνται ανάλογα με την τοποθεσία και το σκάφος, ο χρήστης πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα παρακάτω :

 

Κλίση Γλίστρας

Μήκος Τρέιλερ

Διεύθυνση και ένταση ανέμου

Ύψος κυματισμού

 

 

Στο Parking

Σε περίοδο ακινησίας του τρέιλερ είναι ωφέλιμο το τρέιλερ να υποστηρίζεται σε πέντε σημεία ( 4 στις πλευρικές δοκούς και 1 στην εμπρόσθια ) , ώστε να μειωθεί το μόνιμο βάρος που φθείρει τόσο τα ελαστικά όσο και την ανάρτηση.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Μετά από κάθε χρήση το τρέιλερ πρέπει να ξεπλένεται με άφθονο νερό, ώστε να αποφευχθούν οι φθορές που μπορεί να προκαλέσει το θαλασσινό νερό .